
تحلیل راهبردی (12)
دیدگاه رهبری در مورد معاهده ترکمانچای؛ «هفده شهر قفقاز پاره تن ایران است»
نوشته شده توسط تحریریه آذری هاآذریها- ایران و قفقاز از دیرباز رابطه تنگاتنگی با هم داشتند. بسیاری از رخدادهای مهم تاریخ ایران در قفقاز جنوبی اتفاق افتاده است. بسیاری از بزرگان تاریخ و ادبیات ایران در این منطقه زیسته و به غنای فرهنگی ما کمک کرده اند. پیش از معاهده گلستان و ترکمنچای، ایران و قفقاز یک کشور بودند و از خلیج فارس تا دربند در زیر سایه یک دولت معظم زندگی میکردند. اما جدایی قفقاز از ایران، باعث دو دستگی و جدایی بخشی از جمعیت و پیکره تمدنی شد. مردمان قفقاز اعم از آذریها، تاتارها، تات ها، تالش ها و ارمنیها پیش از آن در یک چارچوب زندگی میکردند. پس این جدایی بود که در اثر دخالت روسها اختلافات زیادی بین خلقهای قفقاز ایجاد شد. از آن جمله میتوان به مناقشه بین ارمنی ها و مسلمانها اشاره کرد.
باکو در دو راهی ترکیه و اسراییل: تحلیلی بر رای جمهوری آذربایجان بر قطع نامه ضداسراییلی سازمان ملل
نوشته شده توسط تحریریه آذری ها
آیا می توان رای مثبت باکو به قطع نامه سازمان ملل در محکومیت اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت فلسطین اشغالی را در راستای همگرایی این کشور با جهان اسلام ارزیابی کرد؟
بازیگری ترکیه در بحران استقلالخواهی کُردهای عراق
نوشته شده توسط سالار سیف الدینی
اقلیم کُردی شمال عراق، بهعنوان یکی از مناطق حساس خاورمیانه در مقاطع مختلف محل بازی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای بوده است. تلاش سران طوایف کُرد برای استقلال و تشکیل یک کشور، سابقهای به قدمت فروپاشی امپراتوری عثمانی دارد. به همین دلیل ترکیه هیچگاه نتوانسته است خود را از مسأله کُرد در خاورمیانه، جدا کند.
قومیت واحد، دلیل ایجاد یک کشور مستقل نیست | گفتگو با احسان هوشمند
نوشته شده توسط احسان هوشمندمهرشاد ایمانی، قانون: امروز اقلیم کردستان عراق شاهد اتفاقی مهم در تاریخ سیاسی خود است. وقتی مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان، با قاطعیت تمام از برگزاری همهپرسی برای جدایی اقلیم از کشور عراق خبر داد و گفت که تحت هرشرایطی بدون لحظهای تاخیر، رفراندوم سراسری برگزار میشود، میشد فهمید که رخدادی کمسابقه در تاریخ اینخطه در حال ایجاد است. موافقان جدایی کردستان عراق باور دارند که بهدلیل وحدت قومی و نژادی باید کشوری مستقل داشته باشند. رهبران کردستان عراق در توجیه برگزاری رفراندوم به اراده ملتها در تعیین سرنوشت خود استناد میکنند در حالی که مشخص نیست ایناراده باید از سوی اکثریت اقلیم یا اکثریت مردم عراق باشد.
هزینه تراشی تبلیغاتی برخی نمایندگان مجلس برای جمهوری اسلامی ایران/ خوراک خبری لابی ضدایرانی منطقه چگونه تامین میشود؟
نوشته شده توسط تحریریه آذری هاچکیده:
در پی اعلام کابینه حسن روحانی برخی از وکلای غوغاسالار در مجلس شورای اسلامی با هوچیگری و اظهاراتی که بعدا مشخص شد پایه و اساسی ندارد مدعی شدند که رییس جمهور از وزرا و معاونان آذربایجانی در کابینه استفاده نکرده است. همین مساله بهانه ای شد تا رسانه های جمهوری باکو، تبلیغات و پروگاندای وسیعی را علیه جمهوری اسلامی ایران پیش ببرد. در گزارشی که اخیر در سایت آذریها به نقل از اورشیلم پست منتشر شد، یک از مقامات امنیتی موساد در باکو که علیه ایران فعالیت میکند، اظهار داشته است که یکی از جنبه های مهم تبلیغات علیه نفوذ ایران در جمهوری آذربایجان، سیاه نمایی در خصوص وضعیت آذریها ایران است. به نظر می رسد برخی از نمایندگان در داخل کشور کار دستگاههای تبلیغاتی ضد ایرانی وابسته به موساد را بسیار آسان تر از گذشته کرده اند.
ریشه یابی اختلافات میان ارمنیها و جمهوریآذربایجان؛ منافع ملی ایران چیست؟
نوشته شده توسط سالار سیف الدینیستاره صبح، احمدرضا حسینی: با سقوط اتحاد شوروی اختلافات کهن میان اقوام این جغرافیای بزرگ و چند فرهنگی دوباره زنده شد و این بار اقوامی که تحت سلطه بودند در قالب کشورهای تازه استقلال یافته بر سر برخی اراضی و بافت های قومی که در دوران استالین برای حفظ تنش های قومی ، تقسیم بندی شده بودند به ستیزه با یکدیگر پرداختند. یکی از آنها مناقشه قراباغ میان دو جمهوری قفقاز جنوبی یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان است. در همین ارتباط روزنامه ستاره صبح گفتگویی با «سالار سیف الدینی» تحلیلگر منطقه قفقاز انجام داده است که نقطه نظرات وی را در ادامه می خوانیم:
منشور حقوق شهروندی؛مذاهب و اقوام ایرانی
نوشته شده توسط سالار سیف الدینیمتن نهایی منشور حقوق شهروندی در اواخر آذر 1395 از طرف نهاد ریاست جمهوری رونمایی شد. این متن که فعلاً فاقد ضمانت اجرایی است در چندین مورد به موضوع اقوام و گروههای اجتماعی- هویتی پرداخته است که شامل حفظ کرامت انسانی، حق آزادی بهرهمندی از فرهنگ خاص خود، آموزش و یادگیری زبان محلی و ارتباطات بین فرهنگی است.
تالش های جمهوری آذربایجان کانونی برای توجه ژئوپلیتیکی
نوشته شده توسط تحریریه آذری هاتالشها یک گروه قومی اقلیت در نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان هستند که هویت و موجودیتشان به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد. تالشهای جمهوری آذربایجان ایرانی نژاد، شیعهمذهب و فارسیزباناند که در منتهاالیه جنوب ماوراء قفقاز واقعشدهاند و در دوران شوروی و پسا شوروی همواره در معرض فشارها، رد و انکار موجودیت قومی قرار داشتند. این گروه قومی از اعضای مهم ایران فرهنگی محسوب شده و گرایش زیادی به سرزمین مادری دارند.
فراکسیونهای قومی مجلس و دام هابزی؛تاملی در رابطه پارلمان و ملت/حبیب فاضلی
نوشته شده توسط حبیب الله فاضلی«طی یک ماه گذشته خبر تشکیل گروهی متشکل از نمایندگان آذری زبان مجلس با عنوان [فراکسیون نمایندگان مناطق ترکنشین] در مجلس دهم همراه با عکسها و لبخندهای آنها در رسانهها انتشار یافته و پس از آن نیز جریانی جهت تشکیل فراکسیونهای قومی لر، کرد و ... راه افتاده است.
فراکسیون نمایندگان ترک زبان:اهداف سیاسی و پیامدهای امنیتی
نوشته شده توسط تحریریه آذری هاپس از رخدادهای که در سالهای گذشته در اطراف و اکناف و کشورهای همسایه گذشته است به ویژه قطبی شدن و تشکیل بلوکهای متضاد در جوامعی که در گذشته از وحدت نسبی برخوردار بودند، گمان میرفت سیاستمداران ما،درسهای مهمی از چگونگی فروپاشی جوامع گرفته باشند. عراق،سوریه،ترکیه، قفقاز و افغانستان همگی درگیر تضادهای فروخفته ای هستند که وضعیت پایدار آنها را به یک وضعیت بی ثبات و شکننده تبدیل کرده است. اما بازیگران و سیاستمداران ما،گاهی شرایط جهان،منطقه و کشور را فراموش میکنند. تنها یکی از استانهای مرزی ایران، یعنی آذربایجان غربی با سه کانون بین المللی بحران (شمال عراق، جنوب شرق ترکیه و بحران قراباغ) با دال مرکزی تضادهای قومی درگیر است و طبیعتا سرریز این درگیری و برخی ترکشهای آن دامن گیر،درون مرزهای ما نیز می شود.