هفته گذشته خبری در برخی رسانه های محلی با عنوان «ضرب و شتم راننده ایرانی در قاپان ارمنستان» از سوی یکی از رسانه های محلی منتشر و با آب و تاب انعکاس پیدا کرد که با توجه به سابقه این نوع رسانه ها در عدم بازتاب حوادث به مراتب بدتر علیه اتباع ایرانی به ویژه شهروندان تبریزی در باکو، موضوعی قابل تأمل است. انتشار این خبر در گرماگرم اظهارات صریح پزشکیان در خصوص کریدور زنگزور و نیز خبر بازگشایی سفارت باکو در تهران، معنای خاصی می تواند داشته باشد. زیرا پس از اظهاراتِ صریحِ مسعود پزشکیان – رئیسجمهور منتخب ایران – در مورد کریدور زنگزور، که موجبِ ناامیدی و عصبانیتِ الهام علیاف و لابیگرانش شد، یک رسانۀ محلی در شمالغرب کشور که به همکاری با لابی باکو شناخته میشود، خبری را در خصوصِ کتککاری چند راننده کامیون در مرز نوردوز و وخیم بودن حالِ یک راننده منتشر کرد و سپس سلسله مباحثی را مطرح نمود که البته جدای از سطح نازل این رسانه نیست. همزمان شدن این جو سازی با اعلام توأم با سرافکندگیِ بازگشایی به اصطلاح سفارت باکو در تهران، مفاهیم دیگری را نیز به ذهن متبادر میسازد.
بسیار جالب است که همین نوع رسانهها در یک سال گذشته حتی یک خبر در مورد بازداشتِ حدود ده ایرانی بیگناه در جمهوری باکو به اتهام واهی جاسوسی منتشر نکرده، محکومیت این ایرانیها به حبسهای طولانیمدت نیز وجدانِ خبری آنها را بیدار نکرده، حتی تبریزی بودن این افراد نیز موجب حساسیتشان نشده، اما کتککاری دو راننده در نوردوز را به عنوان مطلبِ اختصاصی که ارزش خبری دارد با آب و تاب منتشر کردهاند تا احتمالاً بخشی از عملیاتِ روانی رژیم باکو را پیش ببرند.
باکو که پس از حمله به سفارتخانۀ خود در تهران، روابط دیپلماتیکش با ایران را تعلیق کرد، پس از بیاعتنایی تهران، سرانجام تصمیم به بازگشت گرفته، اکنون به نظر می رسد برای سرپوش گذاشتن بر این شکست، باکو نیازی به جو سازی و تبلیغات دارد که آن نیز از طرف برخی رسانه ها، گاه و بیگاه پمپاژ میشود و یا توسط برخی ایادی به عنوان دام رسانه ای به خبرگزاریهای محلی، ارسال می شود.
البته توجه به وضعیت هر شهروند ایرانی در هرکجای دنیا خوب است اما ضریب دادن به یک مناقشه ساده در گمرک که روزانه اتفاق می افتد (و در این مورد خاص به گفته کنسول ایران، فرد خاطی از سوی پلیس مورد پیگرد قرار گرفته است) و در مقابل عدم بازتاب دستگیری ده شهروند ایرانی و عمدتا آذری به اتهام واهی جاسوسی در جمهوری باکو، رویه ای غلط است. اگر خبرگزاری مزبور به بازتاب چنین اخباری علاقه مند است منطقاً باید همه اخبار مربوط به تضییع حق شهروندان ایرانی با منعکس کند. حادثه آفرینی در مرز حساسی مانند کاپان و بازتاب دادن آن به کیفیتی که موجب حساسیّت زائدی شود، هدف دستگاههای امنیتی باکو است.