تمام عناصر، مولفهها و سبک ها در این بازارها (بازار فرش مظفریه تبریز و تیمچه شعر بافان تبریز)، نشان دهنده هویت اصیل و شریف آذربایجانی ایرانی است؛ هرگاه به زادگاهم تبریز تاریخ ساز سفر میکنم، حتماً ساعاتی را به گشت و گذار در بازار بزرگ و کهن تبریز اختصاص میدهم؛ بازاری که تمامی تیمچهها، دالانها ، حجره ها و معماری آن مشحون از اصالت تاریخی هویت آذربایجانی ایرانی است.
ایرانیت، شیعی بودن، مقاومت تاریخی، الگو بودن، تاریخ ساز بودن و تحول آفرینی، از مولفههای بنیادین هویت شریف و نجیب آذربایجانی هست؛ هویتی مقاوم و پایدار که امروزه در کانون ستیز بیگانگان ایران هراس قرار دارد. در حال حاضر بزرگترین فتنه علیه هویت شریف آذربایجانی در ایران و آران، فتنه انگلیسی ترکیزه و تورانیزه کردن آن میباشد؛ این توطئه که بخشی از فتنه پان تورانیسم انگلیسی در سطح منطقه اوراسیا می باشد در هر سه عرصه مذهب، فرهنگ و زبان توسط مزدوران ماده گرگ پرست و آصف الدولههای خائن معاصر دنبال میشود. از منظر پان تورانیسم انگلیسی برای ایجاد نظم آنگلوساکسونی مبتنی بر جهان تورانی در منطقه باید، هویت آذربایجانی به چهار دلیل دچار استحاله شود:
نکته اول، از زمان تاریخ ایران، هویت آذربایجانی یک هویت عجین شده ایرانی بوده است. هویت آذربایجانی در صیانت از هویت ملی در تمام طول تاریخ از دژ دربند تا پل خداآفرین، پیشتاز و کنشگر بوده است. تبریز “هویت بان” نه تنها در دفاع از مرزهای جغرافیایی ایران، پیشرو بوده است بلکه در حفظ و صیانت از عناصر هویتی و تمدنی چه در داخل ایران و در ایران فرهنگی هم همواره فعال بوده است. به همین دلیل امروز حفظ عناصر هویتی سرزمینهایی مانند قفقاز و جمهوری آذربایجان برای تبریز و هویت آذربایجانی، یک دغدغه میباشد. کمااینکه دلیل اصلی خاندان علیف در بستن مرز جمهوری آذربایجان با ایران و انقطاع ارتباط مردم جمهوری آذربایجان اعم از آذریها و تالشان با آذریهای ایران به همین موضوع هویتی برمیگردد؛ ارتباطات مردمی با توجه به سابقه تاریخی تبریز و آذربایجان ایران در صیانت از هویت ایران اسلامی، مانعی برای هویت ستیزی و استحاله هویتی در جمهوری آذربایجان هست که در حال حاضر در قالب فتنه پان تورانیسم انگلیسی توسط خاندان علیف به شدت دنبال میشود. بخشی از دلایل هجمه “ماده گرگ پرستان” مورد تاکید فیروز هاشم اف باکویی، به هویت شریف آذربایجانی به ویژه در تبریز، به همین نقش هویت بانی آن مربوط میشود.
نکته دوم، هویت آذربایجانی یک هویت شیعی میباشد که از زمان اعزام و حضور نمایندگان امیرالمومنین علی علیه السلام به آذربایجان بویژه حذیفه بن یمان با اشتیاق، بصیرت و اختیار به تشیع گرویدند و در طول تاریخ علی رغم تمام فشارها و ناملایمات نه تنها از تشیع صیانت کردند بلکه در تبلیغ، بسط و رسمی کردن آن نقش مهمی در منطقه داشته اند. هویت شیعی یک دیوار و مانع بزرگ در مقابل فتنههای ژئوپلیتیکی پان تورانیسم میباشد. به همین دلیل هست که امروز با انسداد مرزهای مردمی ایران و جمهوری آذربایجان، همزمان بزرگترین پروژه صهیونی لندنی نئوعثمانی شیعه ستیزی در جمهوری آذربایجان در حال جریان هست.
نکته سوم هویت آذربایجانی ایرانی به لحاظ تاریخی یک هویت مقاوم و تاریخ ساز میباشد. به همین دلیل آذربایجانیها در مقابله با تهاجمات دشمنان ایران اعم از تزارهای خونخوار روس و ترک های متجاوز عثمانی پیشرو بودند؛ نه تنها با مقاومت مثال زدنی، درسهای تاریخی به دشمنان سرزمین کهن ایران دادهاند بلکه ضمن از بین بردن تمام آثار تحمیلی بیگانگان در جریان اشغالهای چندباره آذربایجان، تلاش کردند در اعماق قفقاز، اوراسیا و آناتولی از عناصر تمدنی، فرهنگی و دینی ایران صیانت بکنند.
نکته چهارم، هویت آذربایجانی ایرانی در قالب منشور ایرانی اسلامی، از منظر رعایت حقوق اقلیتها و اقوام کوچک، و همزیستی مسالمت آمیز یک هویت الگو و الهام بخش میباشد. چنانچه تبریز تاریخی، الگوی همزیستی با ارامنه میباشد و یا در قفقاز دوره ایرانی، آذریها و ارامنه در صلح و آرامش زندگی میکردند، اگر معدود فتنه ای هم بوده، پای خفیه عثمانی و تزارها در میان بوده است.
تمام این چهار عنصر مورد اشاره، امروزه موانعی بزرگ در سر راه فتنه آنگلوساکسونی ایجاد جهان تورانی هست. جهان تورانی که قرار هست مانند جهان صهیونی، در نظم نوین مدنظر غرب، تبدیل به حافظ منافع انگلستان و امریکا در منطقه شود. نقشی که بخشی از آن را در جریان نسل کشی فلسطینیان توسط رژیم اسرائیل در قالب تامین سوخت، انرژی، آب، ارزاق و تجهیزات استراتژیکی ابن رژیم کودک کش و اعزام مزدور نظامی از سوی برخی از کشورهای پیمانکار نظم آنگلوساکسونی تورانی شاهد هستیم.
بر همین اساس مشخص است که چرا امروزه هویت آذربایجانی ایرانی با محوریت تبریز و عناصر آن به صورت سیستماتیک مورد هجمه قرار میگیرد؛ اما تبریز هویت بان و آذربایجان قهرمان آزموده شده تاریخ است و امروز نیز همان رسالت تاریخی خود را در صیانت از هویت اصیل ایرانی تکرار خواهد کرد.