اند تا به انکار هویت افغانی ها در کارت های شناسایی پایان دهد. این در حالی است که تاجیکها و فارسی زبانان افغانستان با این اقدام مخالف بوده و معتقدند که نام افغانی مختص یک قومیت خاص در افغانستان متشکل از پشتوها و هزاره ها و برخی دیگر از عشایر ترک تبار است.
این گروه از مقابل مسجد عیدگاه تا میدان پشتونستان راهپیمایی کردند و با صدور قطعنامهای تهدید کردند که اگر به خواست آنها توجه نشود، به تظاهرات خود ادامه خواهند داد.
قبل از این در مجلس نمایندگان با درج کلمه افغان در شناسنامه های الکترونیک به این دلیل مخالفت شده بود که گروهی آن را مختص به یک قوم خاص در افغانستان می دانستند.
اما معترضان امروز از دولت افغانستان خواستند که به قانون عمل کند و به “دشمنی با هویت ملی” پایان دهد.
آنها از دولت خواستند تا زمانی که درج کلمه افغان در شناسنامه الکترونیک نهایی نشده است، توزیع شناسنامه الکترونیک آزمایشی متوقف شود.
این گردهمایی از سوی محمد اسماعیل یون، رئیس تلویزیون خصوصی ژوندون راه اندازی شده بود و در آن شماری از سیاستمداران از جمله انوارالحق احدی، وزیر پیشین تجارت افغانستان، عبدالستار سعادت، رئیس کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان و عبدالواحد طاقت، ژنرال پیشین ارتش شرکت داشتند.
چند هفته قبل شورای وزیران افغانستان تصویب کرده بود که توزیع شناسنامههای الکترونیکی ۲۸ اسد(مرداد) آغاز شود.
یکی از موارد جنجالی در مورد شناسنامههای جدید، اختلاف نظر در مورد درج نام اقوام مختلف شهروندان افغانستان است. شماری تاکید دارند که نام اقوام شهروندان در این شناسنامهها ذکر شود و شماری هم تاکید میکنند که برای همه شهروندان تنها کلمه “افغان” استفاده شود.
ولی در جوزا (خرداد) ماه سال ۱۳۹۲ مجلس نمایندگان افغانستان قانون ثبت احوال نفوس را تصویب کرد که براساس آن نام قوم و ملیت افراد در این شناسنامهها درج نمی شود و به جای آن، مشخصات افراد به شمول قومیت آنها، همراه با عکس چشم و انگشتنگاری، در مرکز اطلاعات وزارت داخله (کشور) ثبت شود.
علاوه بر آن مجلس افغانستان تصویب کرده است که دین افراد نیز در شناسنامه درج شود.
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان قانون ثبت احوال نفوس را در ماه دسامبر سال گذشته توشیح کرد و سرشماری جمعیت افغانستان را برای برنامهریزی اقتصادی در این کشور حیاتی خواند.
شورای عالی همبستگی تاجیکان افغانستان در گردهمایی چند روز پیش مخالفت خود را با تعدیل در قانون ثبت و احوال نفوس اعلام کرد.
تظاهرکنندگان امروز خواستار تعدیل این قانون شده اند اما چند روز پیش دهها تن در کابل به نمایندگی از شورای عالی همبستگی تاجیکان افغانستان مخالفت خود را با هرگونه تغییر در قانون شناسنامه الکترونیک اعلام و خواهان آغاز فوری توزیع این شناسنامهها شده بودند.
در قطعنامه این شورا در این مورد آمده بود: “بعداز جنجال طولانی پارلمان فیصله کرد که هویت هیچ قومی در کارت شناسنامه درج نشود، رییس جمهور آن را توشیح کرد و وزارت محترم عدلیه در جریدۀ رسمی نشر نمود و به قانون مبدل شد. با وجود تأسف، ملت متمدن و با فرهنگ تاجیک و ملیتهای دیگر با کرامت آن را پذیرفتند، بیش از ۱۲۰ میلیون دلار تا کنون بالای آن مصرف شده و همه اوراق آن موجود است. از نظر مسولان حرفهای نیز هیچ مشکلی در آن وجود ندارد.”