به گزارش کردپرس، تالاب بین المللی «قوپی بابا علی» مهاباد در سال های اخیر چندین بار خشک شدن کامل را تجربه کرده و تابستان امسال هم به دلیل نبود منابع آبی، آبگیری نشد و دوباره در آستانه خشکی کامل قرار گرفت.
این روند علاوه بر، برهم خوردن چرخه اکوسیستم، اثرات جبران ناپذیری به محیط زیست و عرصههای مختلف تولیدی و اقتصادی وارد می کند و جوامع انسانی پیرامون تالاب را هم دچار آسیب خواهد کرد.
بارندگی های اخیر اما تالاب بین المللی «قوپی بابا علی» مهاباد را بار دیگر احیا کرد. رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد در این باره به کردپرس می گوید: در بارندگی های هفته اخیر، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد از مساحت ۵۰۰ هکتاری این تالاب آبگیری شد.
او اضافه کرد: با احیای دوباره این تالاب هم اکنون بیش از سه هزار بال انواع پرندگان مهاجر وارد این تالاب بین المللی شده که تعداد آنها به تدریج در حال افزایش است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد اظهار داشت: با توجه به اینکه این تالاب در کریدور مهاجرت پاییزی پرندگان قرار دارد در صورت احیا کامل و تخصیص حقآبه به آن در فصل پاییز قادر است میزبان تعداد زیادی از پرندگان مهاجر و بومی آبزی و کنارآبزی باشد.
سخنور اضافه کرد: تالاب قوپی باباعلی با مساحت ۵۰۰ هکتار به سبب قرارگرفتن در مسیر کوچ پرندگان مهاجر، یکی از زیستگاه های مهم در منطقه به شمار می آید.
به گزارش کردپرس، تالاب بین المللی «قوپی بابا علی» مهاباد، که در کنوانسیون رامسر هم به ثبت رسیده، یکی از جاذبه های گردشگری و از تالابهای مهم استان است که در کریدور مهاجرت پاییزی پرندگان قرار دارد و از بهترین زیستگاههای مهم پرندگان آبزی و کنارآبزی هم محسوب میشود.
این تالاب همچنین دارای دیپلم افتخار از سازمان ملل متحد «یونسکو» است پناهگاه پرندگانی نظیر اردک سرسبز، حنایی، آنقوت، انواع غاز وحشی و تنجه است که در آن زیست میکنند.
اما حال و روز این تالاب در سال های اخیر رو به وخامت بوده و سطح آب چاه های منطقه نزدیک تالاب هم پایین آمده است و مجددا در تابستان سال ١۴٠٠ به علت کاهش نزولات جوی، این تالاب خشک شد.
از سویی دیگر حیات روستاییان نزدیک این تالاب از لحاظ پوشش های گیاهی و نیزارهای آن به تالاب وابسته است و در صورت خشک شدن دائمی این تالاب خطر زندگی روستاییان را هم تهدید می کند. اما در نبود منابع آبی خبری از اختصاص حق آبه به تالاب «قوپی بابا علی» نیست!