یک هفته پس از آنکه وزیر خارجه ترکیه با تهدید ارضی تلویحی علیه کشورهای منطقه مدعی شد ترکیه بزرگتر از مرزهای کنونی آن است و نمیتواند در این مرزها محصور بماند، رجب طیب اردوغان ادعا کرد که میخواهد ارتش ترکیه را به قدرتمندترین ارتش جهان تبدیل کند.
اردوغان در سخنرانی اخیر خود وعده داده که ارتش کشورش را تبدیل به ارتش “شماره یک” در جهان کند. او همچنین ادعا کرد که این ارتش در سالهای اخیر دستاوردهای “اعجابانگیز” و پیشرفتهای مهم در زمینه آموزش کسب کرده است.
جدای از اینکه چنین ادعایی از سوی رئیس جمهوری که گرفتار تورم ۷۰ درصدی اقتصاد است، حیرتانگیز است، باید پرسید چگونه قرار است ارتش ترکیه با ارتشّهای بزرگ و هستهای جهان چون چین، ایالات متحده و روسیه رقابت کرده که هیچ، آنها را پشت سر گذارد؟ آیا تولید پهپاد بیرقدار و خرید جنگنده از ایالات متحده برای رسیدن به این آرزو کفایت میکند؟
سخنان اردوغان برای هر ناظری گزاف و محال مینماید، اما مجموع ادعاهای سالهای اخیر مقامات ترکیه نشاندهنده وجود توهمی خطرناک از سوی حاکمان آنکارا است. توهمی که ترکیه را قدرت برتر نه در منطقه بلکه در جهان میخواهد و برای این منظور دست به انواع اقدامات تبلیغاتی و نظامی در منطقه و تهییج روحیه ستیزهجویی در داخل ترکیه میزند. حضور مخرب ارتش اشغالگر ترکیه در سوریه و عراق، تهدیدهای ارضی آنکارا علیه یونان، نفوذ نظامی و جاهطلبیّهای اردوغان در باکو و قفقاز جنوبی را باید در درون این فضای فکری توضیح داد که بالقوه تهدید خطرناکی برای منطقه است.
به گزارش پایگاه راشا تودی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سخنانی در یک مراسم فارغالتحصیلی دانشجویان دانشگاه دفاع ملی شهر استانبول، ارتش کشورش را بابت کمک به “ساخت یک ترکیه بزرگ و قدرتمند” تحسین کرد. او گفت: هیچ تهدیدی روی زمین، در دریا و در هوا که ارتش ترکیه نتواند بر آن غلبه کند، وجود ندارد.
این رئیس جمهوری ترکیه خاطر نشان کرد: ما دائما از نو متولد شده و گامهای مضاعفی را تا زمانی که نیروهای مسلح ترکیه تبدیل به نیروی شماره یک در جهان به همراه همه عناصر، آموزشها، تجهیزات، فناوری و تجربهاش شود، اتخاذ خواهیم کرد.
اردوغان در ضمن اذعان به وجود “نقایص و جوانب نیازمند ارتقا در نظام آموزش نظامی آنکارا” تاکید کرد، افتتاح دانشگاه دفاع ملی ترکیه در سال ۲۰۱۷ یک نقطه عطف بزرگ بود که وضعیت آموزش و برگزاری مانور را برای سربازان جدید “کاملا تغییر داد”.
او خاطر نشان کرد: ما همه نهادهایمان در حوزه آموزش و تمارین نظامی را زیر یک سقف جمع کردیم. در این ساختار مشترک ما یک سیستم آموزشی مدرن ایجاد کردهایم که هم به بازتاب نمونهها در جهان و هم به بازتاب نیازهای امروز میپردازد.
این رئیس جمهوری ترکیه همچنین در جریان سخنرانیاش اشاره مختصری به مسائل ژئوپلتیکی کلیتر کرد و به بحث درباره ائتلاف ناتو که ترکیه هم عضو آن است و موضوع تقاضاهای جدید فنلاند و سوئد به منظور پیوستن به این بلوک پرداخت.
او بیان کرد: اولین گام برای کشورهای درخواستکننده عضویت این است که شرایط ما را پذیرفته و تعهد کتبی ارائه دهند و دو کشور مذکور هنوز عضو نیستند و در وضعیت دعوت شدن برای عضویت قرار دارند. اینها مشمول دعوتنامه برای پیوستن به ائتلاف شدهاند.
آنکارا پیشتر با درخواستهای عضویت این دو کشور حوزه اسکاندیناوری با متهم ساختنشان به پذیرش گروههای تروریستی مخالفت کرده بود اما اخیرا موضعش را در این زمینه تلطیفتر ساخت و حالا از هلسینکی و استکهلم خواسته برای پذیرفته شدن در ناتو مظنونان به تروریسم را استرداد کنند.