جروزالم پست: الهام علی اف احترام یهودیان جهان را کسب کرده است
آذرتاج به نقل از این مقاله افزوده است : « اسراییل همواره با توجه فراوان و صمیمانه با آذربایجان رفتار کرده است و این نیز صرفا به این خاطر نیست که هیچ گاه در این کشور یهودی ستیزی وجود نداشته است. باکو بارها یهودی سیتزی در سایر کشورها را محکوم کرده است و محکوم می کند. باکو با آنکه تاکنون در اسراییل نمایندگی رسمی دیپلماتیک دایر نکرده است، دولت آذربایجان، هیات های نمایندگی زیادی به اسراییل اعزام می کند و به تعداد بیشتری نیز ، از هیات های نمایندگی اسراییلی استقبال می کند. اگر به توسعه مناسبات اقتصادی آذربایجان با اسراییل و خرید نفت آذربایجان توسط اسراییل و سرمایه گذاری اسراییل در اقتصاد و کشاورزی آذربایجان توجه شود، معلوم می شود که این ، اقدامی کاملا درست است. آذربایجان نیز در زمینه کشاورزی، صنایع نظامی و بخش ارتباطات ، به فناوری پیشرفته اسراییل نیازمند است. بعلاوه، دو کشور طرح هایی را در زمینه آموزش ، امور انساندوستانه و امور فرهنگی به اجرا درمی آورند. مناسبات آذربایجان-اسراییل، دارای ویژگی استراتژیک مثبت است. حجم تجارت میان دو کشور چهار میلیارد دلار است. این رقم، پیش از این در بخش نفت و گاز متمرکز شده بود، اما اکنون مناسبات اقتصادی متقابل، به بخش های مختلف گسترش یافته است.
اسراییل یکی از خریداران اصلی نفت باکو در بازار جهانی است. تلاش اسراییل برای برقراری روابط نزدیک با اسراییل دلایل دیگری نیز دارد. آذربایجان نقش مهمی در تامین منابع انرژی قابل اطمینان دارد و 40 درصد از نفت مصرفی اسراییل را تامین می کند. خط لوله باکو – تفلیس-جیحان به عنوان بزرگترین خط لوله نفتی دنیا به همراه خط لوله نفتی آلاسکا، با عبور از اراضی گرجستان، نفت را از دریای خزر به دریای مدیترانه منتقل می کند.
همچنین ساخت شبکه خطوط لوله گازی دهلیز جنوبی گاز نیز آغاز شده است. با این دهلیز ذخایر گازی بزرگ جمهوری باکو به اروپا منتقل خواهد شد. باکو در دوره پساشوروی به اثبات رسانده است که این کشور یک واحد ژئوسیاسی وابسته و ضعیف نیست و در قفقاز جنوبی و خاورمیانه نقش مهمی ایفاء می کند. رویکرد عملگرایانه آذربایجان، تحمل پذیری دینی ، متساهل و چندفرهنگ گرا بودن مردم جمهوری آذربایجان و مناسبات سازنده اش با کشورهای همسایه در منطقه ای که دیپلماسی در آنجا بسیار پیچیده می باشد، همگی در این توسعه موفقیت آمیز نقش دارند.
اسراییل نیز خواستار آن است که وفاداری خود را به دوستی با این کشور مسلمان لائیک ، به کل دنیا نشان دهد. رهبری آذربایجان مناسبات صمیمانه ای در قبال سنن و زندگی جامعه یهودی دارد که در دنیا سابقه ندارد. با حمایت رییس جمهوری آذربایجان و بانوی اول این کشور، دو کنیسه و بزرگترین مرکز آموزشی یهودی منطقه قفقاز جنوبی در جمهوری آذربایجان ساخته شده است. جمهوری آذربایجان در حال برنامه ریزی برای تاسیس نخستین موزه یهودی است.
این موزه، نخستین موزه یهودی در قفقاز خواهد بود. اگر کسی سوالی در مورد سطح همکاری نزدیک جمهوری آذربایجان با اسراییل سوالی دارد، به روستای مشهور یهودیان در شهرستان قوبا، «قرمیزی قصبه» نگاه کند. «قرمیزی قصبه» پس از اسراییل، تنها مکان منحصر به فرد در دنیاست که یهودی ها در آنجا بطور متراکم زندگی می کنند. قرمیزی قصبه واقعا مایه افتخار آذربایجان است. در اینجا یهودیان و آذربایجانی ها در طول قرون متمادی همانند برادرخونی زندگی کرده اند و تاریخ و سرنوشت مشترک آنها را به هم پیوند می دهد.
برغم اشغال شدن 20 درصد از خاک این کشور در نتیجه سیاست تجاوزکارانه و تصفیه قومی ارمنستان و آواره شدن بیش از یک میلیون نفر، آذربایجان یک الگوی واقعی برای گفتگوی میان تمدنها و ادیان بوده است و می باشد. تساهل و چندفرهنگ گرایی، سنگ بنای جامعه آذربایجان می باشد. آذربایجان به کل دنیا نشان داده است که می توان هماهنگی ایجاد کرد و هر مشکلی را بدون بکارگیری خشونت حل کرد. الهام علی اف، رییس جمهوری به علت وفاداریش به تساهل و احترام گذاشتن به تمامی خلق ها و ادیان موجود در آذربایجان از جمله یهودیان آذربایجان، احترام بخش اعظم جامعه اسراییل و نیز جوامع یهودی دنیا را کسب کرده است.
مناسبات میان اسراییل و آذربایجان و نیز مناسبات میان مسلمانان آذربایجان و یهودیان این کشور را صرفا براساس وجود منافع متقابل نمی توان تبیین کرد. امروزه آذربایجان-اسراییل را ارزش های مشترک و تاریخ مشترک به هم پیوند می دهد